Szent Bernát Idősek Otthona

2024. február 25. Vasárnap, ma Géza napja van

Turi Mária tárletmegnyitója

Az idősek otthonában 2021. október 21-én 10 órai kezdettel Turi Mária festőművésznő tartotta meg tárlatnyitóját hagyományőrzőként az 1900-as éveknek megfelelő korhű, polgárasszonyi viseletben, amellyel tovább színesítette a festménykiállításon történő bemutatkozását. A művésznő szenvedélyesen fest, szinte elragadják a saját indulatai és nem ismerve az időt, fáradságot, folytatja és élvezi az alkotás adta örömet!

Minden egyes képe időutazás az elfeledett régi korokba, melyet az elkészült művei révén oszt meg a művészetek iránt érdeklődőkkel.

Az idősek otthona földszinti folyosóinak falait ékesítik a szebbnél, szebb festmények, színesebbé téve a lakók mindennapjait.

Turi Mária a megnyitó ünnepségen festményeiről ismertetést adott, és elmondta, hogy 2004 novembere óta foglalkozik a festészettel, művei zömét elsősorban reprodukciók, grafikák, pasztellkréta rajzok, anatómiai tanulmányok és olajfestmények teszik ki.

Elsősorban magyar festők művei, - Munkácsy M., Lotz K., Barabás M.-, valamint P.A. Renior, Claude Monet,Van Gogh, Vermeer, Villem Kalf művei gyakoroltak rá nagy hatást.

Témaválasztásai középpontjában elsősorban az ember és környezete, csendéletek, tájképek állnak. Egyaránt dolgozik olajjal - akrilfestékkel, a képek méretei pedig nagyban eltérnek az eredetitől.

Folyamatos képzéssel, önképzéssel nagy festők életútjának tanulmányozásával valamint önálló alkotások készítésével foglalkozik. Foglalkozott még élete során bőrdíszművességgel, porcelánfestéssel, vegyésztechnikával és könyvtári feladatokkal.

Az eseményről készült képek megtekinthetők a galériában.


tovább »
2021.11.09

Szüreti vigasság

A Szent Bernát Idősek Otthonában 2021. október 13-án lakók kérésére „szüreti vigasság” került megrendezésre, amelynek mind az előkészületeiben mind pedig lebonyolításában az otthonban dolgozók összefogására volt szükség, hiszen a dolgozók Madarász Ilona „főszakács” vezetésével közösen bográcsban készítették el mindenki számára a finom házias gulyáslevest, valamint sütöttek hozzá több száz palacsintát. A vigasságon rég nem hallott harmonikaszó csendült fel Tenk Mihálynak köszönhetően.

Az idős korosztály fiatalkori életében alkalmanként jelen volt ez az egyedi hangzásvilágú hangszer. A manapság már nem annyira divatos hangszer általi dallamokat szívesen hallgatták az otthon lakói, felidézték az emlékeket, közös éneklésbe is kezdtek, amely mosolyt csalt az arcukra, jó érzéssel töltötte el valamennyiüket.

A zene hatására az idősek közül akadtak olyanok, akik táncoltak egy-egy dallam hallatán, és voltak, akik nehezített mozgásuk okán kezükkel ütötték a ritmust. Sokan felismerték az ismertebb dalokat és énekeltek kifáradásig.

A mulatság lezárásaként délre elkészült a finom gulyásleves és ízes palacsinta, amelynek elfogyasztása szintén boldogsággal koronázta meg az otthonban élők napját.

Az eseményről készült fotók megtekinthetők a galériában


tovább »
2021.11.09

Szerdai látogatás szünetel

Tisztelt Érdeklődők!

Intézményünkben a szokásos szerdai látogatási napok visszavonásig szünetelnek!

2021.november 03.

Takács Réka
Igazgató


tovább »
2021.11.03