Szent Bernát Idősek Otthona

2024. június 16. Vasárnap, ma Jusztin napja van

Bemutatkozás

   
A szociális munka egyidős az emberiséggel, hiszen minden közösség gondoskodik az elesettekről, szegényekről, betegekről. Sok évszázadon keresztül, és ma is az egyházak látják el a karitatív munka egy részét. Ennek eredményeképpen született meg a Zirci Ciszterci Apátság fenntartásában a Szent Bernát Idősek Otthona 2005. december 1-én.
 
Az otthon 2010. augusztus 18-tól 75 engedélyezett férőhellyel működik. 
 
A környezet jellemzése:
Az otthon Zirc központjában, a Zirci Ciszterci Apátság és a Zirci Arborétum közvetlen szomszédságában áll.
Megközelítése: Veszprém, Győr, Pápa, Porva, Budapest irányából közúton autóbusszal, személygépkocsival, Veszprém és Győr irányából vasúton is. 
A mindennapi szükséges árucikkeket a közelben található Coop Áruházban és a Tesco áruházban lehet megvásárolni, de a városban távolabb található más áruház is.
Az otthon három lakószintje között lift segíti a közlekedést, valamint két lépcsőház is használható.
Az otthon egy nagy külső és egy nagy belső zárt udvarral rendelkezik, amely elegendő helyet biztosít a mozgásra, sétára, illetve az Apátsági kertben szintén lehetőség van sétákra.
 
A lakószobák jellemzői:
A lakószobák túlnyomó többségben 1 illetve 2 személyesek, 9 db kétszobás lakrész – elsősorban házaspárok, illetve családok elhelyezésére – 2 db háromágyas és 1 db négyágyas szoba – elsősorban demensek elhelyezésére – szolgál, minden szobához külön fürdőszoba tartozik (ebben zuhanyzó, WC és mosdó található).
A lakók saját bútorral, szőnyeggel, képekkel, függönnyel, szobanövényekkel rendezhetik be a szobát. A szobák berendezésében egységességre törekszünk, amelyet azzal kívánunk elérni, hogy a csillárt, függönykarnist, betegágyat és éjjeliszekrényt minden szobában biztosítani kívánunk az elkövetkezendő 3 évben. 
Lehetőség van saját hűtő, kenyérpirító, mikrohullámú sütő, televízió, rádió, telefon és számítógép használatára a szobában. Az otthon az elektromos eszközök felülvizsgálatát évenként elvégzi.
A lakószobák mindegyike nővérhívóval ellátott.
Az otthon teljes területe – köztük minden lakóhelyiség - tűzjelző berendezéssel lefedett.
 
Közösségi helyiségek:
A földszinten foglalkoztató helyiség működik, amelyben kézműves tevékenységek végzésére nyílik lehetőség felügyelet mellett. 
A földszinten nagy étterem biztosítja az egy turnusban való étkeztetést, minden lakónak állandó helye van az étkezésre.
A földszinten a látogatók fogadására, kisebb események, ünnepek rendezésére alkalmas társalgó helyezkedik el központi helyen. Innen nyílik az étkező, közel vannak az irodák és a betegszobák, valamint a főnővér és az orvos is könnyen elérhető, a lift csak néhány méterre található.
Az első emeleten a kápolna, amely a vallásgyakorlás, a hitéleti tevékenységek színtere.
A második emeleten található társalgó helyiségben kapott helyet a díszterem, amely nagyobb rendezvények, ünnepek, előadások, vetítések, közös tévézések, és a torna helyszíne is.
Minden szinten teakonyha és a felső szinten mosókonyha helyiség adnak lehetőséget a szobán kívüli tevékenységekre. A teakonyhákban villanytűzhely, mikrohullámú sütő, vízforraló, konyhabútor, hűtő, asztal és székek teremtik meg a lehetőséget a sütés-főzéshez. A mosókonyhában lehetőség van kézzel mosni, szárítót elhelyezni, illetve saját automata mosógépek bekötésének a lehetősége is adott.
A földszinten külön helyiség biztosított a fodrász és a pedikűr számára.
 
Kiszolgáló egységek:
A kiszolgáló egységek az épület alagsorában kerültek elhelyezésre. Teljesen elkülönítetten működik itt a mosoda, a konyha, a kazánház, és a dolgozók étkeztetésére szolgáló étterem. A gondozottakat sem zaj, sem egyéb más ártalom nem érheti a kiszolgáló tevékenységek működése közben.