Szent Bernát Idősek Otthona

2024. július 12. Péntek, ma Izabella, Dalma napja van

Hírek 2013.11.05.

Októberi teadélután 10.19.
A teadélutánon az egyik születésnapos bácsi a családjával vett részt. Az ünnep jó hangulatban telt. Az ünnepelteket szokás szerint Igazgatónő is köszöntötte beszédében, és egy-egy szál virágot adott át nekik. Házi sütemény és gyógytea került felszolgálásra.


A műsorban az őszi évszak hangulata jelent meg:
Ady Endre: Párizsban járt az ősz, a Kaláka együttes megzenésítésében. Bessenyei Ferenc előadásában hallottuk az Odakint búcsúzik a nyár című dalt, egy lakó szavalta Nagy László: Dióverés című versét, majd egy másik lakó az Erdő mellett estvéledtem című népdalt énekelte.
A lakók megünneplése mellett megemlékeztünk néhány fontos októberi eseményről is:
Verdi (1813.10.10-1901.01.27) XIX. sz.-i olasz zeneszerző születésének 200. évfordulója alkalmával az AIDA c.opera II. felvonását hallgattuk.
1975 óta Yehudi Menuhin hegedűművész és az UNESCO zenei tanácsának felhívására október1. a Zene világnapja. Kodály Zoltán Hári János operájából hallgattunk részletet.
Október 8. Szűz Mária, Magyarok Nagyasszonya, főpatrónája. A Katolikus Egyház ünnepe alkalmából a Boldogasszony anyánk című éneket hallgattuk, és énekeltük.
Gárdonyi Géza (1863.08.03.-1922.10.30) születésének 150. évfordulója alkalmából pedig A mindentudó kalap című elbeszélést olvastuk fel.
Máté Ottilia és Tarnai Kiss László dalai mellett beszélgetésekre is volt lehetőség.
Köszönjük a teadélután előkészítésében résztvevők munkáját!
A szervezők.

Zene csoport
2013.oktober 28-án rövid filmet tekintettünk meg Érdi Tamás zongoraművészről, majd Mozart, Schubert, Chopin, Debussy műveket hallhattunk előadásában.

Vetélkedő
Piros alma, sárga alma és zöld alma csoport vetélkedője

2013.10. 29-én az Idősek Otthona lakói vetélkedőn vettek részt. Három csoport alakult: piros alma, sárga alma és zöld alma csoport. Bevezetésnek néhány fontos ismertető hangzott el az alma tulajdonságairól.
 Ízelítő a feladatokból: almagurítás közben szójáték; almából készült ételek, italok felsorolása; ügyességi-gyorsasági feladat (almapakolás), alma-vers memorizálása hallás után - nagy csendben mindenki koncentrált, és ismételgette a rímelő sorokat. Egy-egy bátor jelentkező el is monda a verset. Szólásokat, közmondásokat is gyűjtöttünk; és a nagy almatermelő megyék felsorolása és bejelölése a vaktérképen szintén tetszést aratott - nagyon jól ismerték a csoportok az almatermelő helyeket és a térképen is eligazodtak. Az almafajták felsorolásánál kevésbé ismert fajtákat is fel tudtak sorolni, pl. húsvéti rozmaring, london pepin, arany parment. Minden csoport írhatott mesét szavak és kép alapján: Sün Sári és Sün Balázs története a kukacos almával. Lelkesedéssel mesélték el a kitalált történeteket.
A mulatság végén gyömbéres-fahéjas almás süti várta a vetélkedőket.
Mindenki jól érezte magát. Nem volt fontos az, hogy ki hányadik lett. A jelenlét számit igazán. Az asztalon elhelyezett almákat is elosztották a lakók. A vetélkedő egyik fontos tanulságát mindenki megjegyezte: „Minden nap egy alma az orvost távol tartja”.

Mindenszentek és halottak napján
elhunyt szeretteinkre emlékezünk. Október 30-án lakókból álló kis csoporttal és egy ciszterci atyával a zirci temetőbe látogattunk, imádsággal és gyertyagyújtással gondoltunk szeretteinkre, és az elhunyt lakótársakra.
2013.11.06