Szent Bernát Idősek Otthona

2020. december 02. Szerda, ma Melinda, Vivien napja van

Látogatásra vonatkozó részletes szabályok

Tisztelt Hozzátartozók, Látogatók!
Az Országos Tisztifőorvos Magyarország valamennyi bentlakásos szociális szolgáltatást nyújtó intézményében az új koronavírus miatt elrendelt látogatási tilalom tárgyában 2020. március 8. napján kiadott, majd többször módosított 13305-8/2002/EÜIG iktatószámú határozatának a látogatási tilalomra vonatkozó rendelkezéseit a 2020. június 3. napján kelt 13305-54/2020/EÜG iktatószámú határozatával az alábbiak szerint módosította:


A látogatási tilalom az alábbi megkötésekkel részlegesen feloldásra kerül:
1. A látogatás lehetőségét a szociális intézményekben biztosítani kell. Ezt olyan módon szükséges megszervezni, hogy a látogató csak azzal a gondozottal kerüljön 2 méteren belül távolságra 15 percen túl, akit meg akart látogatni (rokona, ismerőse).
2. A látogatásra vonatkozó szabályok betartásáért és nyilvánosságra hozataláért az intézmény vezetője felelős. A szabályozást az intézmény honlapján, a bejáratnál kifüggesztve nyilvánosságra kell hozni, illetve a gondozottak tájékoztatásáról is gondoskodni kell. 
3. Csak egészséges személy látogathat szociális intézményben lévő ellátottat!!!
4. A látogatók részére szappanos kézmosási lehetőséget és/vagy vírusölő hatású kézfertőtlenítő szert kell biztosítani. 
5. A szociális intézményben maszk viselése mellett fodrász, manikűrös, pedikűrös fogadható.
6. Vallási esemény megtartható az intézményben a szociális távolságtartás biztosításával.
 
Fentiekre tekintettel a Szent Bernát Idősek Otthona vonatkozásában a látogatásra vonatkozó részletes szabályok betartása kötelező a látogatók, hozzátartozók részére az alábbiakban leírtaknak megfelelően:
• Az idősek otthona ellátottjainak látogatói részéről szükséges a portaszolgálaton bejelentkezni. A portán belépési sorszámot kapnak, melynek kizárólagos használatával lehet csak belépni az intézmény területére.  (Kérjük, hogy a sorszámot tartsák maguknál, azt a látogatás ideje alatt is ellenőrizheti az ápoló személyzet, továbbá távozáskor kötelező a belépési sorszám leadása a portán, hiszen új látogató csak annak birtokában léphet be az intézmény területére.)
• Az intézménybe történő belépés kizárólag szájmaszk használatával engedélyezett. Kérjük a látogatókat, hogy lehetőség szerint szájmaszkot hozzanak magukkal, az intézmény szükség esetén korlátozott számban tud biztosítani a látogatók részére.
• Az intézménybe történő belépéskor mindenki számára kötelező a kihelyezésre került virucid, baktericid hatású Steripower automatikus érintésmentes kézfertőtlenítő készülék által badagolt kézfertőtlenítő szer használata. 
• Az otthonban a látogatási idő délelőtt 10.00-11.00 óráig, valamint délután 14.00 órától 16.00 óráig tart, egyszerre az otthonban összesen 20 látogató lehet jelen, minden ellátott esetében maximum fél óra időtartamban. Egy ellátotthoz egyszerre 2 fő hozzátartozó/ismerős látogathat.
• A meghatározott maximális idő lejártával (30 perc) az intézményt el kell hagyni, a belépési sorszámot a portaszolgálaton szükséges leadni, mellyel az új látogató beléphet az otthon területére.
 
Alábbiakról név szerint külön tájékoztatást fognak kapni a portaszolgálattól:
• Amennyiben megoldható, a látogatást az idősek otthona belső udvarában szükséges megoldani, az egyes családtagok/ismerősök között a 2 méteres távolság biztosításával.
• Amennyivel a szabadban történő találkozás a látogatóval nem biztosítható, akkor az otthon étkezőjében történhet a látogató fogadása, ahol az egyes családok/ismerősök között a 2 méteres távolság biztosítható. 
• Az egyágyas szobában elkülönített lakrészben lakó ellátott esetében a saját lakrészben történhet a látogató fogadása.
• Többágyas szobában, ágyban fekvő gondozottat maszk viselésével egyszerre csak egy személy/családtag látogathat.
 
KARANTÉNBAN LEVŐ LAKÓ NEM LÁTOGATHATÓ
• Azt a lakót, aki egészségügyi intézményben volt, két hét karanténba kell helyeznünk.
• Azt intézményben a lakók kaphatnak csomagot (élelmiszer, használati tárgyak, stb.).
 
Kérjük, ellátottaink érdekében a fentiekben leírtak fokozott figyelemmel történő betartását! Köszönjük megértésüket!
 
Egyben tájékoztatom, hogy a tisztiorvosi határozat szerint a kijárási korlátozások továbbra is érvényben maradnak!
 
Hubert-Takács Réka
igazgató
 
2020.06.05